ZRYWY KULINARNE: Mus brzoskwiniowy

Jak obiecywałam na blogu co jakiś czas pojawią się przepisy kulinarne dla dzieci i nie tylko. Zapraszam Was na moje ZRYWY KULINARNE :)


ZAPRASZAMY NA PYSZNY MUS BRZOSKWINIOWY

Składniki:

4 słodkie brzoskwinie 
1 białko 
200 ml śmietany 30% 
1 łyżka żelatyny 
50 ml wrzątku 
cukier do smaku (ok. 2 łyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie obieramy, dzielimy na części i blendujemy na jednolitą pulpę.Białko ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy śmietanę z cukrem. Oba ubite składniki łączymy ze sobą.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku (dobrze mieszamy, by nie było grudek!). Dodajemy ją do owoców, mieszamy razem, a następnie całość wolno dodajemy do piany z białek i śmietany i łączymy, mieszając delikatnie łyżką.Wstawiamy do lodówki, by mus zgęstniał.Jeśli chcecie zrobić takie czekoladowe koszyczki jak na zdjęciu, nic prostszego – wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i rozpuszczoną czekoladą wysmarować silikonowe foremki do muffinków (warstwa powinna być dość gruba!). Foremki wstawiamy do zamrażarki i wyjmujemy je dopiero tuż przed podaniem. Czekoladę należy delikatnie odkleić od foremki, uważając by jej nie połamać (im sztywniejszy silikon w foremkach, tym trudniej odkleić, ale za to foremki wychodzą kształtniejsze).

SMACZNEGO ŻYCZY MIA GIOIA NELLA VITA oraz GRUSZKA Z FARTUSZKA

2 komentarze:

  1. Jak tylko się pokażą brzoskwinie wypróbuję na pewno, wygląda baaaardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robilam ale podalam w miseczkach Niunia moja wsuneła;p

      Usuń