szef kuchni poleca

Wczoraj kompletnie nie miałam ochoty stać przy garach... no ale samo sie nie zrobi ...Nasza rodzinka jest totalnie mięsożerna .... a obiad bez ziemniaka to nie obiad... Ja już mam dosyć takiego zestawu... i zawsze się staram by chociaż ten kotlet był inny ... za sprawą panierki ,sposobu pokrojenia no cokolwiek...
Wika i tak pyta : Mamo a to kokluś tylko troszkę inny?? TAK WIKA nooo bo już bym nie zjadła " no wieź człowieku się wykazuj jak oni tylko kotlety mają w głowie....

Kiedyś w sieci znalazłam fajny przepis na skrzydełka ala KFC ... chodziły mi po głowie już z miesiąc ale jakoś nie widziałam mojej rodzinki dłubiącej w kostkach ;p Nigdy nie lubiłam stereotypów czy jakiś norm... to i w kuchni nigdy przepisów sie nie trzymam zawsze je modyfikuję .... i tak sie stało przepis na skrzydełka przerobiłam na przepis na kotlety. Przyprawy zostały zmodyfikowane tak by Wika czy Adaś mogli zjeść ... bo jak każdy z was wie w KFC wszelkie mięso jest podawane na bardzo ostro....
Jeśli ktoś z was uwielbia ostre jedzenie ORYGINALNY PRZEPIS ZNAJDZIE -> TU

To co gotujemy?????

Panierka będzie dobra na każdy rodzaj mięsa trzeba jednak pamiętać że np schab przydało by się rozbić mocniej...
Nasz przepis został zmodyfikowany pod około 1,5kg filetu piersi z kurczaka.
Pierś została przygotowana jak na tradycyjne kotlety z taka różnicą że nie rozbijałam jej jedynie pocięłam na kotleciki większe i mniejsze.

PANIERKA POTRZEBNE SKŁADNIKI :

* kubek mąki (ja użyłam tortowej z szymanki) około 300/350 ml
* 200ml mleka w moim wypadku 3% (użyjcie takie jakie macie)
* łyżeczka od herbaty słodkiej papryki
* łyżeczka od herbaty ostrej papryki ( w oryginalnym przepisie jest papryka cayenne )
* 2 jajka
* jedna płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE MIĘSA PRZED WŁOŻENIEM DO PANIERKI

Mięso pokroić jak na tradycyjne kotlety , nie rozbijać lub jedynie minimalnie, mięso posypać solą papryką słodka i ostrą odłożyć na bok na talerzyku by mięso skruszało i przeszło przyprawą . ( jeśli posypiemy i zaczniemy obtaczać w panierce i zaraz smażyć mięso będzie minimalnie doprawione ,kotlety nie będą ostre wtedy możemy podać je Roczniakowi takiemu jak Adaś - pod warunkiem że dziecko jadło już wymienione produkty)

PRZYGOTOWANIE PANIERKI

Do miski wsypujemy mąkę , sól, paprykę słodką i ostrą ,wbijamy całe jajka ,wlewamy mleko i mieszamy do jednolitej konsystencji.
W wersji dla DOROSŁYCH przygotowany panier wraz z mięsem chowamy do lodówki na kilka godzin w tedy porządnie przejdzie ostra papryką.... a smak będzie niemal idealny jak w KFC. Jednak gdy obiad mają jeść dzieci mięso w panierze smażyć trzeba zaraz po przygotowaniu.... Mimo to gwarantuje wam że kotlety smażone na końcu będą znacznie ostrzejsze od tych smażonych na początku.

SMAŻENIE ja nasze kotlety smażyłam na patelni na oko było tam litr oleju rozgrzanego do 180 stopni ważne by olej zakrył całego kotleta. Naszykujcie też pokrywkę bo niestety panier lubi strzelać.

MIĘSO wkładamy do przygotowanej PANIERKI tak aby solidnie ciasto zakryło całe mięso.
SEKRET PANIERKI KFC nie tkwi w płatkach kukurydzianych czy proszku do pieczenia a w mące...

Obtoczone kotlety w cieście panierkowym przekładamy na TALERZ Z MĄKĄ i delikatnie obtaczamy zapanierkowanego kotleta w mące a potem ciach na patelnie! Smażymy zmniejszając ogień tak by panier sie nie spalił a mięso upiekło w środku smażymy około 10/15minut.


ważne by ciasto było odpowiednio gęste łatwiej będzie obtaczać w mące i smażyć a sam kotlet będzie efektowniejszy 


obtaczamy w mące 


smażenie 

GOTOWE :)




SMACZNEGO :)



10 komentarzy:

  1. A ja jestem teraz glodna i zanim dojade domu to umre z glodu...pycha pewnie te Twoje cuda! WyWypróbuję bo moi mężczyźni tez tylko miecho i miecho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :))) mam zamiar w tym cieście obtoczyć kalafior ciekawe czy ta kombinacja też będzie ok;p

      Usuń
  2. Hmmmm wyglada smacznie. dzieki za inspiracje bo mi juz brak pomyslow na dania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a próbowałaś zamiast bułki tartej dać podrobione płatki kukurydziane? Pychotka. Mój m też jest mięsożerny - ja niekoniecznie - więc znam ten ból wymyślania obiadków. Ja często korzystam z "Pomysłów na obiad" oraz z tej strony http://www.przepisy.pl/przepisy Polecam, na prawdę mają fajne przepisy, a składniki nie są tak wydziwione jak u Pascala.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) będzie trzeba wypróbować w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. ..mniam...

    OdpowiedzUsuń