Mama gotuje - "scones" bułeczki

Odkryłam w sobie nową pasję a w zasadzie coś co pozwala mi rozładować złą energię. Tatowy już dawno mówił bym znalazła coś co da upust negatywnym myślom jakich ostatnio mam pod dostatkiem. Teraz się śmieje że stworzył potwora bo najlepiej stałabym w kuchni i pichciła. Tak to gotowanie nowych rzeczy sprawia że się relaksuje, śmieje i przestaje myśleć o tym co złe. Widok zajadającej się rodzinki jest bezcenny to najlepszy prezent pod słońcem.

         Dziś zapraszam was na pyszne „Scones” szkockie bułeczki.


SKŁADNIKI :

 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  40 g cukru        
 1 szczypta soli 
30 g smalcu     
40 g masła pokrojonego na małe kawałeczki   
1 jajko     
155 ml mleka
250g mąki pszennej

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, masłem i smalcem, zagniatać składniki palcami. Tak jakbyście gniotły coś nie mają być idealnie połączone a zwyczajnie masło i smalec ma się rozdrobnić i zmieszać lekko z resztą składników.

Jajko roztrzepać ze 125 ml mleka i, mieszając, stopniowo dodawać do mąki. Wyrabiać ręcznie, lub za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zgęstnieje. UWAGA ciasto będzie się kleić… ja przepis zmodyfikowałam i dosypywałam mąki tak aż przestało się lepić i można było wyłożyć je na blat posypany mąką.

Rozgrzać piekarnik do 180 C; wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia.

Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremką wycinać kółka o średnicy 5-8 cm. Posmarować je mlekiem i układać na blasze. Tak jest w oryginalnym przepisie ale jeśli wycięte koła będą nieco grubsze bułeczki urosną bardziej do góry i będzie można je z łatwością przecinać i smarować np. dżemem.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. W naszym wypadku było to 15 minut pieczone w termo obiegu. 

SMACZNEGO :)


4 komentarze:

  1. robiłam wczoraj ,pyszne są !!!! i łatwo się robiło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MY DZIŚ robimy jeszcze raz;p gdy zrobi się cieńsze wychodzą w smaku coś jak biszkopty polecam Adaś uwielbia :)

      Usuń
  2. Lubie taki łatwe proste i przyjemne przepisy...wyprobuje....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, ja też mało pracy a ile radości - smacznego :)

      Usuń