Piernikowe love

Zapach pierników unoszący się po domu to dla nas sygnał , Święta są już za rogiem! Pieczemy je od kąt na świecie zjawił się Adaś , w ten sposób chcieliśmy uczcić pierwsze święta kiedy jesteśmy razem całą czwórką i tak jest do dziś.

Nasze pierniczki robi się bardzo szybko ich wielkim plusem jest to że można ciasto zawsze dorobić by mieć ich więcej. Produktów wcale też nie potrzeba wiele , Wika zawsze pęka z dumy że może wszystko dodawać sama i mieszać . Własnoręcznie zrobione pierniczki są najpyszniejsze na świecie i nic się z nimi równać nie może. Produkcja ruszyła pełną parą tak by w Święta wszyscy członkowie naszej rodziny mogli się nimi poczęstować.

SKŁADNIKI:
260 gram mąki pszennej, 150 gram cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżki stołowe masła, 1 jajko, 6 stołowych łyżek miodu.

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik wstawiamy (u nas na termo obieg) i 175 stopni –musi być mocno rozgrzany Ja włączam go od razu gdy zabieram się za robienie pierników.

Miód mocno rozgrzewamy w rondelku.

Mąkę wsypać do miski, w mące robimy zagłębienie i tam do środka wlewamy miód. Ciasto miksujemy mikserem z końcówkami w kształcie haków.

Do lekko wymieszanej masy dodajemy cukier, sodę, przyprawę do piernika (pamiętajcie by wsypać jej tylko tyle ile w przepisie ,Ja dodaję przyprawę marki prymat, gdy dodacie jej więcej pierniczki wyjdą gorzkie), masło, jajko. Całość miksujemy na gładką masę.

Nie martwcie się że masa jest za rzadka, dosypujecie do niej mąki na oko i ugniatacie ręką tak by się nie kleiło do dłoni.

Posypujecie blat, stolnicę… mąką i wałkujecie ciasto na grubość około 0,5cm.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na to wycięte w dowolnym kształcie pierniczki. 
Pamiętajcie by nie układać ich zbyt blisko podczas pieczenia będą rosły i mogą się posklejać.

Pierniczki pieczemy 8-10 minut gdy już ostygną śmiało można je dekorować wedle uznania.


SMACZNEGO :*





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz