Szpinak

Pewnie wszyscy go znacie, może nawet lubicie… Ja dość długo omijałam go szerokim łukiem… jakoś w smaku mi nie podchodził. Mówią też że szpinak trzeba zwyczajnie „umieć” zrobić by smakował. Pewnego dnia gdy z Tatowym wyskoczyliśmy na małą randkę do restauracji pokusiłam się o zamówienie tarty z łososiem, szpinakiem i serem… mniami  do dziś czuję ten smak w ustach. 
Małymi kroczkami zaczęłam się przekonywać … Gorzej z dzieciakami ciężko im coś dać zdrowego (no Wika to taki typ ,który da się przekonać i spróbuje a to już praktycznie sukces zazwyczaj jest na tak bez różnicy czy to owoc czy warzywo i w jakiej postaci jest podane) ale Adaś na nowości woła zwyczajnie FEEE … Na ratunek przyszło przedszkole jak się okazuje (i tu pewnie Ameryki nie odkryłam) dzieci znacznie lepiej jedzą w grupie. Tak było ze szpinakiem , w przedszkolu podawana jest potrawa : „makaron shreka” i dziś właśnie dla was na blogu pojawi się nasz przepis na pyszny i zdrowy obiad dla przedszkolaka a w roli głównej SZPINAK.

Makaron Shreka  albo po Adasiowemu „tlawa” lub zwyczajniej makaron ze szpinakiem i kiełbasą to bardzo szybka i prosta potrawa ,fajnie ją robić razem z dzieciakami. Frajda gwarantowana!

SKŁADNIKI:

150 gram makaronu świderki ( makaron możesz dać jaki chcesz i lubisz i to samo tyczy się ilości im więcej makaronu tym więcej całej potrawy przepis będzie na taki sporawy garnek).

Szpinak – nasz był mrożony drobno siekany , był zbity w takie jakby kawałeczki i ja ich włożyłam 12 (ale spokojnie starczyłoby 9/10).

150ml śmietany 18% (u nas była to śmietana z Piątnicy uwielbiam jej smak).

Majeranek- u nas czubata łyżeczka od herbaty (opcjonalnie możesz wsypać ile lubisz).

Czosnek granulowany – płaska łyżeczka od herbaty ( sypiąc więcej bardziej smakuje Ł jednak wtedy smak jest zbyt mocny dla dzieci i nie bardzo w tedy im smakuje).

Sól i pieprz opcjonalnie do smaku – i tu już szalej dusza piekła niema doprawiacie tak jak wam smakuje.

Szpinak można opruszyć do smaku serem, Tatowy lubi bardzo z fetą i mozarellą a dzieciaki z goudą tak jak na zdjęciu.

Kiełbasa -  my mamy wyroby ze wsi o rzeźnika , smak kiełbasy jest mocny i wyrazisty ,czuć ją w potrawie ( im gorsza kiełbasa jest… bez zapachu czy smaku tym  potrawa staje się bezpłciowa … jeśli chcecie kupić kiełbasę w sklepie polecam tą z Morlin i do tego przepisu jakieś 2 pętka chyba że chcecie więcej ). My wkroiliśmy jedno spore pętko kiełbasy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Szpinak przed przygotowaniem potrawy dobrze wyjąć wcześniej z zamrażalki , dusimy go na patelni w maśle ( można troszkę podlać wodą).

W tym czasie wstawiamy i gotujemy makaron według instrukcji.

Śmietanę mieszamy z przyprawami – czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy wszystko do uduszonego na maśle Szpinaku.

Na oddzielnej patelni smażymy na maślę kiełbasę drobno pokrojoną w kostkę. Gdy kiełbasa jest już usmażona  (mocniej / słabiej to już wasza decyzja , Ja lubię bardziej przypieczoną) przekładamy ją do szpinaku i wszystko porządnie mieszamy.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do szpinaku  i wszystko mieszamy. Warto spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

GOTOWE! SMACZNEGO :) 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz