Ciasteczka owsiane.

Dzieciaki to takie małe stworki kuchenne, które bardzo lubią pichcenie z mamą. Od czasu do czasu zrobimy coś pysznego razem. Wczoraj uprosili mnie na ciasteczka, mieszanie mikserem to domena Adasia a Wika uwielbia dodawać składniki do miseczki. Dzieciaki są strasznie dumne z tych swoich wypieków <3
Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka robi się niezwykle szybko. Ciasteczka wyszły pysznie i zdrowo.

CIASTECZKA OWSIANE :

SKŁADNIKI:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g czekolady, u mnie gorzka 
  • 2 łyżki płatków migdałów (Ja nie dodałam ich wcale)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE :

Masło roztop w rondelku, na niewielkim ogniu. Jajka zmiksuj. Czekoladę pokrój na kawałki (Ja użyłam tarki o grubych oczkach).
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj przestudzone masło i jajka.
Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i lekko spłaszczaj ( tak by miały około 1cm grubości). Ciasteczka na blaszce układaj w odstępach tak by się nie posklejały podczas pieczenia.
Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
SKŁADNIKI ciasta mogą być dowolne, migdały zamienić można z orzechami, rodzynkami i wszystkim tym co lubicie. W oryginalnym przepisie była nam czekolada mleczna, Ja zrobiłam z gorzką dzięki temu ciastka nie wyszły za słodkie a dzieciaki myślę że nie odczuły różnicy ponieważ zajadał się ze smakiem.






Radość z przygotowania ciasteczek <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz