R jak rabarbar.

Wszyscy chyba wiedzą że kucharka ze mnie marna... co prawda potrafię zrobić kilka popisowych potraw i wcale nie idę na łatwiznę używając czegoś z torebki czy gotowca. Obiady też nie są wyzwaniem bo zwyczajnie chce dobrze nakarmić moją rodzinę ale... żebym uwielbiała gotować no cóż....NIE :)
Inna sprawa to pieczenie, mogłabym godzinami miksować ,ubijać ,formować i piec <3 Z prędkością światła wychodzą mi świąteczne pierniczki i w 100% naturalne <3
Postanowiłam więc więcej czasu spędzać właśnie nad pieczeniem. Uspokaja mnie, sprawia że naglę się relaksuje a do tego palce lizać.
Z tej okazji na blogu co jakiś czas będę zostawiać wam sprawdzone przepisy na pyszne ciasta,ciasteczka, tarty, desery ale też obiady i inne dania - mam nadzieję  że będzie wam smakowało.

Dziś pokaże wam CIASTO Z RABARBAREM.

Ciasto dawno za mną chodziło a że w lodówce czekał na mnie rabarbar wprost z ogródka babci K , postanowiłam nie czekać tylko zabrałam się za pieczenie....

SKŁADNIKI:

* rabarbar, około 0,5kg
* kostka masła (dobrej jakości)
* szklanka cukru ( ja dodałam 1,5 szklanki wolimy nieco słodsze ciasto)
* 3 jajka ( dodałam 4 z uwagi na to że miałam naprawdę małe jajka)
* cukier waniliowy
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE :

1) Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodałam więcej cukru ponieważ rabarbar jak pewnie wszyscy wiecie jest dość kwaśny i nie każdemu taki kwaskowy posmak w cieście może smakować.

Do zmiksowanego masła i cukru dodajemy jajka następnie mąkę i proszek do pieczenia.

2)Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

3) Wyrobioną masę możemy :
a) wymieszać drewnianą łyżką z rabarbarem i w takiej formie wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
LUB
b) masę wlać do blaszki wyłożonej papierem i następnie poukładać według uznania i ilości rabarbar, można lekko dociskać niektóre kawałki by były nieco głębiej w cieście.
JA wybrałam właśnie tę opcję.

4)Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika, Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

SMACZNEGO :)







P.S Cukier puder idealnie pasuje jako posypka do ciasta <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz