Chleb.

Chleb w naszym domu jest częstym gościem na stole, czasami jednak kupimy go za dużo... Wtedy zazwyczaj zapiekamy z go z jajkiem lub w cieście zupełnie jak za czasów dzieciństwa.
Tym razem jednak postanowiliśmy nasz chleb zrobić nieco inaczej.
Ł ostatnio wraca bardzo późno z pracy i fajnie by miał coś ciepłego na kolacje, dodatkowo lubi sobie dobrze zjeść. Chciałam go zaskoczyć i podać mu do jedzenia coś czego jeszcze nie jadł...

I: no to kiedy wracasz do domu ??
Ł: jeszcze mi się zejdzie z godzinę...
I: to daj mi znać jak będzie jechał , wstawię kolacje
Ł: a co będzie ?
I: chleb!
Ł: ale że co? suchy haahha czy jak
I: tak suchy i niech zadziała Twoja fantazja ...
Ł: yyy ok to ja za godzinę jestem.

Ł myślał że pewnie kanapki zastanie, zapiekanki albo chleb w jajku... a tu całkiem coś innego CHLEB Z FARSZEM.

Składników jako takich wam nie podam ,proporcji również nie. Chlebek możecie zrobić tak jak chcecie i lubicie a ja zostawię wam tylko wskazówki.

Chleb najlepiej taki 1/2dniowy nie zupełnie świeży! Nacinamy w kwadraciki, dosyć głębokie ale też pamiętajcie by nie przeciąć chleba całkowicie inaczej będzie się rozpadał.


Farsz u nas były to tylko pieczarki, ser i czosnek ... ale wy możecie dodać szynkę, pomidorki itp.
Pieczarki trzeba wcześniej usmażyć na maśle i odsączyć tłuszcz (z szynką zróbcie tak samo).
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Masło u nas było to około 3 grubych plasterków jakie w kubeczku rozpuściłam w kąpieli wodnej do tego dodałam czosnek - 3ząbki , szczypta soli i pieprzu plus odrobinę koperku (zabrakło pietruszki,którą wam bardzo polecam).


Nasz chlebek nadziewamy  , to najbardziej mnie wkurza bo nie za bardzo lubię się bawić z jedzeniem. Możecie sobie ułatwić to zadanie wkładając  szczeliny łyżeczkę od herbaty i nieco powiększyć miejsca na farsz tak jakby miękką część chleba nieco ugnieść w środku nie niszcząc chrupiącego wierzchu. Najpierw wlejcie tam masełko z czosnkiem lub cebulka potem faszerujcie do woli resztą składników.


Ja dodałam wszystkiego baaardzo dużo a zwłaszcza sera, wierzch polałam jeszcze nieco masłem z czosnkiem.


Myślę że dobrze widać efekt. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez około 15/20 minut musicie sprawdzać czy ser się roztopił najlepiej tez wykorzystać patyczek do pieczenia ciast i zobaczyć czy ser w głębi chleba również jest roztopiony.


SMACZNEGO!!!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz